Saturday, December 16, 2017
Text Size

Coaching dengan Meta Coaching

Baru-baru ini semasa satu sesi coaching, selepas sesi rapport yang biasa, saya mulakan soalan dengan bertanya " Apakah yang anda mahu?" Soalan ini di tanya di dalam konteks, apakah tujuan beliau inginkan sesi coaching. Dalam sesuatu sesi coaching yang berbayar, saya percaya coachee hadir dengan impian dan matlamat yang jelas untuk mendapat sesuatu dari sesi coaching itu. Setelah mendengar soalan saya, saya melihat anak mata kirinya terus menghala kekiri yang memberi tanda beliau cuba mengingati sesuatu dan serentak dengan itu air matanya mengalir, mengalir dengan deras dan perkataan yang cuba keluar dari mulutnya sukar untuk difahami kerana sebak oleh emosinya pada masa tersebut.

Bagaimana mungkin satu soalan boleh menyebabkan seseorang itu mengalir airmata? Sistem Meta Coaching mempunyai jawapanya. Jika anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut, hadir ke kursus Advanced Coaching Essentials pada 8-11July 2014 di Dorsett Grand Subang. Maklumat lanjut, sila hubungi Fauzi Nordin di This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | 019 3970002

Category: COACHING

THE PERSON IS NEVER A PROBLEM

Pada hari Isnin 29 Julai 2013, sekitar jam 9.00 pagi, saya ke Stesyen Minyak untuk mengisi petrol sebelum saya menuju ke 2 temujanji di Shah Alam dan Puchong. Selepas membayar di kaunter, saya di beri sebotol air mineral kerana membeli petrol melebihi RM40.00. Semasa saya berjalan menuju ke kereta untuk mengepam minyak, seorang lelaki Islam yang sedang mengepam minyak menegur saya dengan berkata “Minum dalam kereta pun, Tuhan Nampak”. Oh, dia berada di frame pemikiran: menyangka saya tidak berpuasa. Saya membuat keputusan untuk menukar frame pemikirannya dan saya berkata: “free tuan (sambil mengangkat menunjukkan botol air mineral), beli minyak lebih RM40.00 dapat percuma air.” Lelaki berkenaan segera berkata kepada saya “ macam mana saya tak dapat pun?” dan saya berkata “minta kat kaunter”.

Saya berjaya menukar frame pemikirannya.

Oleh itu, The frame is the problem. The problem is the frame. The person is never the problem.

Category: COACHING

COACHING


COACHING PERNIAGAAN

  1. Perniagaan Baru
  2. Perniagaan Sedia Ada
  • Perniagaan Bermasalah
  • Meningkatkan Perniagaan
  • Membesar atau meningkatkan perniagaan
 

COACHING PRESTASI (Performance Coaching)

  1. Korporat / Industri
  2. Individu


COACHING KEHIDUPAN (Life Coaching)

  1. Kumpulan
  2. Individu
Category: COACHING

Subcategories